листај по издавач            листај по урнек


Согласно Глава 6 од Правилата за котација, известуваме за следната Зделка со заинтересирана страна:

Согласно член 460-г од Законот за трговските друштва, НЛБ Банка АД Скопје известува дека реализираше зделка со заинтересирана страна, Нова Љубљанска банка д.д., Љубљана.

 

Нова Љубљанска банка д.д., Љубљана е доминантен сопственик на НЛБ Банка АД Скопје со 86,97% учество во вкупниот број на акции на Банката.

 

Реализираната зделка е по основ на склучен Договор за субординиран заем на износ од 9 милиони ЕУР помеѓу НЛБ Банка АД Скопје и Нова Љубљанска банка д.д. Љубљана.

 

Субординираниот заем се квалификува како дополнителен Tier II капитал за Банката и придонесува за зајакнување на капиталната позиција на Банката.

 

НЛБ Банка АД Скопје

Објавено на: 21.12.2018 14:10:00
Документ БР.: DOC_26453-11/2018
Урнек: Зделка со заинтересирана страна