листај по издавач            листај по урнек


Согласно Глава 6 од Правилата за котација, известуваме за следната ценовно чувствителна информација:

   „Макпетрол“ АД Скопје и Владата на Република Северна Македонија, заради конечно, законито и правично регулирање на своите сопственички односи во „ГА-МА“ АД Скопје, во согласност со Законот за енергетика и со Третиот енергетски пакет, кој е инкорпориран во Законот, побараа Медијација во Центарот за решавање на спорови на Енергетската заедница.

  Со целосна поддршка од Енергетска заедница, постигната e согласност помеѓу „Макпетрол“ АД Скопје и Владата на Република Северна Македонија да се склучи Спогодба со која вонсудски ќе се завршат судските спорови во врска со „ГА-МА“ АД Скопје, по што согласно пазарна цена, утврдена со проценка од овластени проценители, „Макпетрол“ АД Скопје ќе го продаде својот дел од сопственоста во „ГА-МА“ АД Скопје на Владата на Република Северна Македонија.

  Во периодот што следи, „Макпетрол“ АД Скопје и Владата на Република Северна Македонија ќе треба да донесат соодветни правни акти за официјално потпишување на Спогодбата.

  Енергетската заедница се обврза да ја следи имплементацијата на вонсудската спогодба и да ја дава потребната поддршка сè до конечно завршување на целата постапка.

 

Објавено на: 15.11.2019 14:16:04
Документ БР.: DOC_10191-618/2019
Урнек: Други ценовно чувствителни информации