листај по издавач            листај по урнек


Согласно Глава 6 од Правилата за котација, известуваме за следната ценовно чувствителна информација:

Влез на пазарот за осигурување на живот во Македонија

По пензиското осигурување во Босна и Херцеговина, Групација Триглав отвора нова компанија за осигурување на живот во Македонија

По овогодинешниот влез на пазарот за пензиско осигурување во Босна и Херцеговина, Групацијата Триглав во Македонија започнува со работа во сегментот осигурување на живот, со отворање на нова компанија, Триглав Осигурување Живот АД, Скопје. Водечката финансиско-осигурителна групација во овој дел од Европа е присутна на македонскиот пазар од 2007-ма година и ја има лидерската позиција во доменот на неживотно осигурување, со удел на пазарот од 18%. Зацврстувањето на позицијата во регионот и фокусот на развивање на осигурување на живот, здравствено и пензиско осигурување на пазарите каде што Групацијата е присутна, се во согласност со стратешките планови до 2020 година.

Групацијата Триглав, на почетокот на ноември оваа година, во Македонија, влегува на пазарот за осигурување на живот. Брендот Триглав во Македoнија е присутен од 2007-ма година, во секторот на неживотно осигурување, каде што ја има водечката позиција на пазарот, со удел од 18%. Групацијата го проширува работењето и во сегментот на осигурување на живот, каде што гледа потенцијал за раст поради ниската пенетрација на овој вид на осигурување. Дополнително, се очекуваат предизвици согласно условите на пазарот, бидејќи овој осигурителен сегмент е тесно поврзан со социо-економската ситуација во земјата. Во моментов, во прилично конкурентни услови на пазарот, оперираат четири компании за осигурување на живот. Групацијата Триглав ќе настапи на пазарот со своите конкурентски предности, особено со својот силен, доверлив и висококвалитетен производ и соодветна експертиза. Групацијата ќе оперира во овој сегмент од осигурителниот пазар преку новата осигурителна компанија Триглав Осигурување Живот АД, Скопје, во согласност со локалната легислатива. Согласно стратегијата на Групацијата Триглав за периодот 2017-2020, водечката регионална осигурително-финансиска групација, ги одреди насоките за своите операции, во чијшто фокус се двата столба на Групацијата: осигурување и управување со средства. Како што беше најавено, во контекст на нејзините осигурителни операции, Групацијата Триглав планира да продолжи да ги развива пазарите и примарно да инвестира во сегментите на осигурување кај кои што се очекуваат високи стапки на раст, кои што ги вклучуваат сегментот на осигурување на живот, како и здравственото и пензиското осигурување.

Објавено на: 27.10.2017 15:40:01
Документ БР.: DOC_10191-429/2017
Урнек: Други ценовно чувствителни информации