листај по издавач            листај по урнек


Согласно Глава 6 од Правилата за котација, известуваме за следната ценовно чувствителна информација:

Стопанска банка АД Скопје ја објавува следната ценовно чувствителна информација:

Група акционери сопственици на 12,77% од приоритетните акции на Стопанска банка АД – Скопје (СБ) доставија „Барање за одвоено гласање во рамки на 44-та седница на Собранието на акционерите на СБ кое ќе се одржи на 12.12.2018 година, за донесување на Одлука за укинување на повластеното право на приоритетните акции издадени од СБ согласно член 405 од ЗТД“, односно Барање за конверзија на приоритетните акции во обични акции во сооднос 2 обични за 1 приоритетна акција.

Во законски предвидениот рок, а согласно член 390 од ЗТД, иницијативата ќе биде соодветно разгледана и доколку ги исполнува сите законски услови ќе се пристапи кон дополнување на Дневниот ред на 44-та седница на Собранието на акционери, кој ќе биде објавен на истиот начин како веќе објавениот Јавен повик.

Напоменуваме, за започнување на постапката по Барањето за конверзија на приоритетните во обични акции потребна е соодветна согласност од сопствениците на двата рода акции.

 


Baranje za konverzija na prioritetni akcii_16.11.2018.pdf

Објавено на: 19.11.2018 15:52:33
Документ БР.: DOC_10191-520/2018
Урнек: Други ценовно чувствителни информации